Köpa begagnat på nätet – 4 saker att tänka på för en trygg affär

- Kategorier: Blogginlägg

Andrahandsmarknaden växer och växer för varje år som går. Mobiler, datorer, cyklar, möbler och kläder byter varje dag ägare. Inte sällan är dessa ägare privatpersoner som sålt eller köpt begagnade varor på nätet. Vid köp privatpersoner emellan gäller inte Konsumentskyddslagen. Därför är det extra viktigt att se till att varan man köper faktiskt fungerar, är lagligt införskaffad och kommer fram till dig som köpare.

För dig som ska köpa begagnat på nätet har vi sammanställt en lista på 4 saker du bör känna till för att göra en trygg affär. 



  1. Kontrollera att säljaren har rätt att sälja den begagnade varan

Trots att de flesta försäljare av begagnade varor på nätet är ärliga så finns det också personer som tjänar pengar på att sälja stulna varor online. Att köpa en stulen mobil, cykel eller väska av någon är inte bara omoraliskt – det är också olagligt.

Råkar du köpa stöldgods av misstag så räcker det inte att hävda att du köpt varan i god tro. Du måste kunna bevisa att du fått tillräckligt med information för att vara säker på att varan inte är stulen. Kriterier för köp i god tro hittar du här

När det kommer till köp av begagnade mobiler är det viktigt att kontrollera så att den förre ägarens uppgifter har raderats. Missar du detta steg kan din nyinköpta telefon bli obrukbar. På exempelvis iPhones ska välkomstskärmen dyka upp när du slår på den. Om du ombeds låsa upp skärmen betyder det att den fortfarande är kopplad till den förre ägarens Apple-ID. Om säljaren inte kan hjälpa dig med detta är det bäst att avbryta köpet. 

För att vara på den säkra sidan kan du be om telefonens IMEI-nummer och höra med polisen om telefonen är anmäld som stulen eller borttappad. IMEI-numret får du fram genom att knappa in *#06# på telefonen. 

Köpa begagnat i god tro – Checklista

  • Be om kvitto. Har säljaren slängt kvittot? Fråga om inköpspris och inköpsdatum. Är varan helt ny? Då är det nog inga problem för säljaren att kontakta inköpsstället och be om en kopia på kvittot

  • Kontrollera säljaren. Kan du lita på personen du köper av? Googla säljarens namn. Du ska också börja ana oråd om säljaren inte vill ta emot Swish. 

  • Är det för billigt? Då är det ofta något som inte stämmer. Undvik!



Vill du vara säker på att den begagnade varan är laglig? Köp begagnat hos webbutiker som har certifieringen "Trygg E-handel" - som Billigteknik.se

  1. Kontrollera skicket på varan

Att avgöra i vilket skick en utannonserad pryl är i är inte alltid enkelt. Ofta gör du din bedömning utifrån en bild och knapphändig information från säljaren. Detta kan vara fullt tillräckligt när du köper till exempel en stol. Få skulle dock köpa en begagnad bil eller iPhone helt baserat på vad säljaren lovar. 

För att inte bli besviken med ditt köp behöver du därför göra efterforskningar om vad du kan förvänta dig. Se till att läsa på om olika laptops och deras prestanda. Du ska även ställa många frågor. Visst, man kanske framstår som en jobbig person. Alternativet att bli lurad är i vår mening mycket värre.

Köper du en begagnad sak av en privatperson IRL ska du alltid ta god tid på dig att undersöka varan med egna ögon innan du betalar.

Får du varan skickad till dig ska du börja med att undersöka den det första du gör. Hittar du fel och defekter ska du meddela säljaren om dessa direkt.

Exempel på frågor att ställa till säljaren: 

  • Hur gammal är varan och hur ofta har den använts?

  • Fungerar den begagnade varan och dess funktioner som de ska? 

  • Har varan lagats och/eller har delar bytts ut? 

  • Finns det kvitto från reparatören?



Tips! När det gäller köp av begagnad iPhone eller iPad så ska du alltid be säljaren visa dig telefonens batterihälsa. Gå in på Batteri och klicka här för att se i vilket skick iPhone:ns batteri är i. 

Köp begagnade iPads med 1 års garanti på BilligTeknik.se

  1. Betala i förskott eller vid överlämning?

Grundregeln när du köper saker begagnat är att alltid se varan innan du betalar. Betalning ska med andra ord ske vid överlämning. Då falska sedlar tyvärr är vanligt förekommande ska du helst använda dig av Swish. Då får du dessutom namn och telefonnummer på personen du betalar till.

Om du köper av någon på annan ort och ska få varan skickad till dig kan du föreslå att få betala i två omgångar. Gör en deal med säljaren att du betalar en handpenning vid köpet och resterande belopp när du fått din leverans. Sen är det upp till säljaren om hen vill gå med på det.

Råden ovan gäller endast vid köp och sälj mellan privatpersoner. Handlar du begagnade laptops hos en etablerad e-handel som oss så finns det ofta fler betalningsmetoder.

  1. Kräv att varan skickas med spårbar frakt

Mycket kan hända på vägen mellan säljare och köpare. I synnerhet om säljaren bor i ett annat land än Sverige. Av denna anledning ska du alltid välja att få din vara levererad med spårbar frakt (detta trots att det ofta finns billigare alternativ). För det första får du en bekräftelse om att säljaren faktiskt har skickat iväg din beställning. För det andra har du koll på ditt kolli hela vägen fram till att paketet eller avin dimper ner i brevlådan. 

Alla stora aktörer som PostNord, Schenker, UPS, DHL, m.fl. erbjuder spårbar frakt. 

Köp begagnade datorer och mobiler med 1 års garanti

På Billigteknik.se är vi stolta över att kunna erbjuda bra begagnad teknik till fantastiska priser. Vi går noggrant igenom alla enheter vi får in för att säkerställa att både hård- och mjukvara är i bästa tänkbara skick. Därför kan vi även erbjuda 1 års garanti på hela vårt begagnat-sortiment. Kolla in vårt utbud av begagnade datorer, laptops, iPhones, iPads och smartphones och var snäll mot både miljön och din plånbok.

Dela detta innehåll