Vanliga frågor
Vid fler frågor kontakta vår kundtjänst
Maila oss: [email protected]
Ring oss: 0774433334
Var är manualen?
Ofta väljer tillverkaren att inte packa ner manualer med sina datorer. Detta för att spara på miljön och på fraktkostnader och många läser inte ens manualen. Istället kan man gratis hämta hem dessa från tillverkarens hemsida. Det innebär att man inte behöver leta i skrivbordslådan eller bokhyllan längre. Klimatsmart och händigt!
Fel vid uppstart
Ibland när man startar datorn kan det stå Boot Error eller liknande på skärmen. När detta inträffar har datorn försökt att starta från ett annat media än hårddisken, där operativsystemet finns installerat. Dubbelkolla alltid att ni tagit ut CD eller DVD-skivorna och att eventuella USB-minnen inte sitter i. Datorn kan nämligen försöka starta från dessa. Det kan ibland även vara så att datorn helt enkelt behöver startas om. Prova att dra ut strömsladden och se till att datorn är helt avstängd innan ni försöker starta den igen. Oftast löses de flesta problem så.
Inget ljud?
Att ljudet försvinner är ett vanligare fel än man skulle tro. Oftast är det väldigt snabbt att fixa också. Först och främst bör man klicka på högtalarikonen som finns bredvid klockan på skrivbordet i Windows. Kontrollera att ljudet inte är avstängt eller satt jättelågt. Om ikonen saknas helt och hållet bör ni installera om drivrutinerna för ljudkortet. Dessa hittar ni på tillverkarens hemsida, se rutan längst upp på sidan.
Inget internet
På många bärbara datorer finns det en knapp för att stänga av och sätta på de trådlösa funktionerna i datorn. Detta har gjorts för att spara batteritid när man är på resande fot. Försöker ni att ansluta trådlöst, kontrollera först om det finns någon knapp för att sätta på det trådlösa. Saknas det bör ni kontrollera om ni hittar något trådlöst överhuvudtaget. Ta gärna en titt i Kontrollpanelen under Nätverk & Delningscenter. För att ansluta till internet kan man även använda sig utav en nätverkskabel. Denna kopplar ihop laptopen med eventuell router för att sen gå ut på internet. Fungerar det inte bör man testa att byta nätverkskabel - de blir faktiskt skadade oftare än vad man tror. Generellt sett är det nästan aldrig fel på datorn i sig utan felet ligger hos operatören. I första hand bör man vända sig till de som levererar ens bredband eller till tillverkaren utav router eller bredbandsdelare.
Det låter mycket!
Alla datorer har fläktar i sig för att kyla ner komponenterna för att undvika överhettning. Dessa fläktar anpassar sig efter temperaturen och ökar farten vid behov. När datorn är väldigt varm arbetar fläktarna på max och kan i de fallen låta lite mer än vanligt. För att undvika att fläktarna behöver arbeta för fullt bör man se till datorns luftintag inte är blockerat och att det inte ansamlats damm vid intagen. Dessa sitter oftast på sidan av datorn.
Långsammare dator
"Min dator känns långsammare nu än när jag köpte den!" Detta hör man ganska ofta och det beror inte på att dator faktiskt har blivit sämre. Anledningen till att dator upplevs som långsammare kan bero på flertalet saker så som felaktigt register, spyware, defragmenterad hårddisk och program som tar processorkraft. För att undvika att datorn blir långsammare bör du alltid ha ett program som skyddar mot spyware och se till att defragmentera hårddisken med jämna mellanrum. Windows har ett inbyggt defragmentationsprogram.
Datorn låser sig
Ibland kan datorn börja bete sig underligt och stanna upp ibland. I vissa fall får man en blå skärm och i andra fall startar datorn kanske bara om sig. Dessa fel beror antingen på att man installerat fel drivrutiner eller på grund av värme. I dessa fall rekommenderas att man först och främst tar ut alla extra anslutna enheter för att utesluta problem med dem. Har ni en extern optisk enhet? Dra ut den. Likaså med trådlösa nätverkskort och annat som kopplas in via USB. Om problemen kvarstår bör man uppdatera drivrutinerna. Dessa kan laddas hem från tillverkarens hemsida. Se rutan längst upp för kontaktuppgifter. I de fall det inte hjälper bör man kontrollera om datorn känns för varm. Det kan vara så att damm har ansamlats inuti laptopen eller att datorns luftintag är blockerat. Tänk på att ha laptopen luftigt och se till att luften kan röra sig fritt.
Vad är en dator?
Moderkort
Detta är grunden i varje dator. Moderkortet och de andra datordelarna kan liknas byggstenar av Lego där man enkelt bygger ihop datorns alla delar. Genom att göra detta kan samtliga delar kommunicera med varandra.
Processor
Även kallad CPU. Detta är vad som brukar kallas för själva hjärnan i datorn. Processorn är en mikroprocessor som utför de instruktioner som din mjukvara skickar till den. En snabb processor innebär fler uträkningar per sekund vilket innebär en snabbare dator.
Det finns olika typer av processorer: X86 X64 Dual Core och Quad Core.
Minne (RAM)
Det finns två olika typer av minne, arbetsminne (RAM) och hårddiskutrymme. RAM-minnet är en väldigt snabb typ utav lagringsutrymme som processorn har direktåtkomst till. Här sparas information utav processorn tillfälligt och informationen i RAM-minnet försvinner när man stänger av datorn, i motsats till när man lagrar information på hårddisk.
Större minne innebär att datorn inte behöver läsa information från hårddisken lika ofta vilket betyder att man får en snabbare dator.
Minne (Hårddisk)
Hårddisken används för lagring utav information under en längre tidsperiod. Informationen på hårddisken stannar kvar även efter att strömmen bryts. Här lagras bland annat operativsystemet, dina bilder och dokument. Hårddiskar idag erbjuder väldigt stort utrymme för lagring och om det inte skulle räcka kan man alltid komplettera med bland annat externa hårddiskar för ännu mer utrymme.
Grafikkort
Denna del av datorn är den som ritar upp datorbilden på din skärm. Ett bättre grafikkort innebär att man kan spela spel med större detaljrikedom än tidigare och snabbare än innan. Grafikkort idag brukar även ha en väldigt snabb mikroprocessor som kan avlasta datorn när man tittar på film i HD-kvalitét & Bluray. Utöver detta utvecklas det konstant fler och fler program som utnyttjar grafikprocessorn för vanliga program.
Nätverkskort
Med hjälp av nätverkskortet kan datorn kommunicera med andra datorer. Tack vare detta kan du surfa på nätet och chatta med andra människor. Det finns olika varianter av nätverkskort och de vanligaste är de där man kopplar in en nätverkssladd via en router eller dylikt. På senare år finns även en rad trådlösa nätverkskort. Med hjälp av ett sådant slipper man använda sig utav extra kablar utan det är bara att surfa, förutsatt att man har en trådlös router som kan köpas nästan var som helst.