Filtrera med

Pris
1699 kr 3599 kr
Skärmstorlek
mer... färre
Färg
mer... färre
Lagringsutrymme
mer... färre
Mobilt bredband
mer... färre
Operativsystem
mer... färre
Tillverkare:
mer... färre
Filter

Refurbished iPad

Refurbished ipad och begagnad iPad - vad är skillnaden?

 

När du är ute och shoppar efter surfplattor är det lätt att känna som att du är i en djungel. Marknaden är bred, och det finns mängder av alternativ - inte bara i märken och operativsystem, men också storlekar, skärmalternativ och funktioner - för att bara nämna några parametrar. Vad ska man välja, Apples iPad eller en Android? Varför kostar årets flagskepp så mycket mer än förra årets modeller, trots att det bara gått ett år? Sanningen är den att leverantörer av surfplattor, precis som många teknikjättar, lever på att sälja in det nya och heta. Det som kostar - och får kunder att både köa och kasta pengar till höger och vänster. Det är en kurva som lever på att ständigt gå framåt och uppåt - försumbara ökningar av prestanda till tyngre prislappar, och större miljöpåverkan som följd.

 

Men det är inte alla som följer trenden. En väldigt populär köptaktik på senare år har varit att köpa refurbished iPad, om du söker den gyllene medelvägen mellan marknadens toppmärke och en kostnad som är rimlig. När du köper refurbished gör du ett aktivt val att inte konsumera nytt och dyrt från prylgiganterna, och du får samtidigt en maskin som är i princip lika bra som årets toppmodell. Dessutom bidrar du till en bättre planet, och kan i princip alltid åberopa garanti trots att din enhet inte är ny från fabrik.

 

Men vad är då skillnaden mellan refurbishing och begagnat? Enkelt förklarat är en refurbished iPad en surfplatta från Apple som fått nytt liv genom att repareras, rengöras och servas. En begagnad iPad är istället en surfplatta du köper mer eller mindre som den är när säljaren sätter ut den. Du köper med andra ord två liknande objekt, men med viktiga skillnader - den begagnade iPaden får du i vad som brukar kallas “nuvarande skick”, och den kan därför bära på både yttre och inre defekter. Det är inte ovanligt att surfplattor som använts flitigt har sämre batteritid, spruckna eller klämda skärmar samt repor eller spår av “tuff kärlek”.

En refurbished iPad kommer istället ha tagits in av en återförsäljare som anlitar en tekniker (alternativt redan är tekniskt kompetent nog) att grundligt gå igenom och laga enheten. Surfplattan funktionstestas, rengörs, nollställs och inte minst blir servad så som du skulle serva en bil på verkstad. Komponenter byts ofta ut, och på så sätt får en refurbished iPad nytt liv och en förlängd levnadstid.

Detta är goda nyheter, inte minst för Apples produkter - som redan är kända för att hålla betydligt längre än andra motsvarigheter på marknaden. Att köpa en begagnad iPad eller Apple-produkt är redan en smart investering, men om du satsar på refurbished iPad har du plötsligt tänkt än mer taktiskt.

Att satsa på denna typ av nygammal teknik kallas alltså refurbishing, eller rekonditionering som vi kan säga på svenska. Kort sagt - om du köper en refurbished iPad får du en enhet som fortfarande har mycket krut under huven, håller länge och som du vet kommer fungera vid köpet.

Det är helt enkelt sweetspoten mellan att betala så lite som möjligt - för att få så mycket som möjligt.

 

 

Varför satsa på en refurbished iPad - vad är fördelarna?

 

När vi vet vilka fördelar iPads som gått igenom rekonditionering bär på kan vi se ytterligare fördelar för konsumenten. Apples produkter kräver ofta expertkunskap och specialverktyg för att arbeta med - att byta skärm eller att ersätta ett batteri är oftast för komplicerat för lekmän, men det hindrar inte många från att försöka (eller än värre, lämna in din Apple-produkt på diverse serviceställen av tvivelaktig kvalitet).

Du kan med andra ord inte vara helt säker på att ett fel eller en krypande skada inte kommer visa sig med tiden när du köper begagnat eller från en bekant, men om du satsar på en refurbished iPad kan du vara lugn att en kompetent servicetekniker har godkänt enheten. De företag som arbetar med rekonditionering använder också i högre grad originaldelar för att blåsa ny kraft i prylarna - något som kommer bidra till högre kvalitet och livslängd.

 

En detalj som är lätt att missa är hur bra återbruk är för miljön, särskilt när det gäller teknik. Det krävs otroligt mycket resurser, naturmaterial, bränsle och arbetskraft för att framställa de hundratals komponenter som ingår i en surfplatta - särskilt de dyrare varianterna. Kretskort, datorchip och sällsynta mineraler är bristvaror över hela världen, och vi har alla känt av hur den globala marknaden kan skakas till under globala kriser. När du väljer att stå utanför köphetsen på nya prylar är det en mindre enhet som produceras längst fram i kedjan, och en enhet som undviker att hamna på skroten. Istället sparar du rejält på koldioxidutsläpp, och bidrar till en renare framtid för oss alla. Väljer du en refurbished iPad till kontoret, familjen eller dig själv har du med andra ord inte bara sparat pengar - du har aktivt tagit ställning för en hälsosammare inställning till teknik i samhället. Häftigt, eller hur?

 

Vad ska man tänka på när man köper refurbished iPad?

För det första, var medveten att du köper en nygammal vara. En refurbished iPad har som bekant renoverats (vid behov) från grunden, men även om du kommer väldigt nära en likvärdig ny iPad har den ändå levt ett tidigare liv. Däremot kommer du troligen förvånas över hur fräsch och “ny” en refurbished iPad känns.

Tänk också på garantifrågan. När du köper maskiner av oss är det alltid 1 års garanti som ingår, men oftast upp till 2 år. Dessutom graderar vi våra rekonditionerade produkter i klasser - klass A, B och C - så att du ska veta vilken kvalitet det är på den refurbished iPad du funderar på att köpa.

 

En viktig detalj är att hitta rätt i det stora urvalet av iPads. Apple släpper flera olika varianter av iPads varje år - iPad, iPad Air, iPad Mini med mera - och vilken du ska satsa på beror självklart på vad dina behov är. Oavsett tycker vi du ska satsa på en refurbished iPad som är inom ett par generationer från den nuvarande, så att du vet att prestandan är tillräcklig för att köra moderna appar, spel och streamingtjänster. Väljer du en modell (t.ex. iPad Air för att den är lätt och portabel) först kan du alltså kika på en refurbished iPad av just den typen, bara ett eller några steg ifrån årets flaggskepp. Det tjänar du - och vårt planet - mycket på.

 

 


Se vänstar kolumnen

Det finns nu 12 produkter