Refurbished Macbook

 

Varför köpa en refurbished Macbook, istället för en ny?

 

Att äga en bärbar dator är vanligare än någonsin. Vi lever och arbetar i rörelse på ett sätt som få kunde förutse för tio eller tjugo år sedan, samtidigt som tillgången till fast och mobilt internet bara blir bättre och bättre för varje år. Tyvärr är bärbara laptops av kvalitet fortfarande något som kostar - det är inte ovanligt att en bärbar dator kostar lika mycket (eller mer) än den stationära varianten.

Det gamla ordspråket att det kostar om det smakar är nog aldrig så sant som när vi talar om Macbooks - Apples bärbara datorer som blivit en älskad klassiker för såväl krävande företagare som proffsiga entusiaster världen över. Det är helt enkelt något visst med att använda en Macbook och Apples eget operativsystem Mac OS - särskilt om du använder datorn i jobbet eller för kreativa syften som bild- och videoredigering eller musik.

 

Tyvärr är prislappen för Macbooks lika (ö)kända som kvaliteten. Därför är det bäst att titta på second hand-marknaden för att spara på ekonomin. Tacksamt nog är Macbooks i allmänhet så välbyggda och optimerade att levnadstiden är betydligt starkare än övriga märken av bärbara datorer - att köpa en använd Macbook är alltså ett smartare drag än att göra motsvarande för en Windows-maskin. Smartare ändå är att investera i en refurbished Macbook.

 

Men vad är då en refurbished Macbook? Termen kan vara obekant för många konsumenter och drar lätt tankarna till begagnat, men det finns viktiga skillnader att hålla reda på. En begagnad Macbook köper du i rådande skick - alltså exakt så som den är när den går till försäljning. Om du har tur är datorn i propert skick, men det kan lika gärna vara så att flera komponenter i datorn har sett bättre dagar - särskilt batteriet är ofta det som går utför först på bärbara datorer. Ännu troligare är det att Macbooken inte har genomgått någon form av uppgradering eller professionell service, eftersom det slutna “ekosystemet” från Apple gör det nästan omöjligt för gemene man att byta delar i en Macbook.

 

En refurbished Macbook har till skillnad från den begagnade tagits in av en kompetent återförsäljare som grundligt inspekterar, funktionstestar, rengör, nollställer och inte minst byter ut svaga komponenter mot nya. Ofta är det en erfaren tekniker som sköter detta arbete, med all den specialkunskap och de skräddarsydda verktyg som behövs. Det gör att saker som slitna batterier, dåliga skärmar och lösa tangenter lagas, och maskinen får plötsligt nytt liv och en förlängd levnadstid. Tänk på det hela som en väldigt noggrann hälsoundersökning, där en digital doktor dessutom byter ut dina gamla delar mot nya, och får dig att känna dig ung igen.

 

Denna typ av uppgradering är särskilt stark när vi talar om en refurbished Macbook - eller rekonditionerad som det heter på svenska - eftersom komponenterna i Apples produkter är av hög kvalitet från start. Genom att betala mindre för en använd dator undviker du det höga ingångspriset för enheten på marknaden, och samtidigt är du trygg med att delarna i din refurbished Macbook troligtvis är originaldelar som kommer att hålla länge. Faktum är att bärbara datorer från Apple har en relativt jämn kurva i hur väloptimerade enheterna är, och så länge du köper en refurbished Macbook som är inom någon generation från den nuvarande kommer prestandan att kännas väldigt nära det nyaste nya.

 

Vad är fördelarna med att köpa refurbished Macbook?

 

Utöver den rent tekniska vinsten - att du får en stark maskin som du vet är inspekterad och håller måttet - finns det uppenbara ekonomiska skäl att investera i en refurbished Macbook. Som vi nämnt är priserna för nya Macbooks höga, och skillnaderna i prestanda är inte alltid så dramatiska att det motiverar ett köp av årets modeller. Istället är det inte alls ovanligt att se Mac-användare som fortfarande använder Macbooks från flera år tillbaka, utan att se en märkbar dipp i hur effektiv maskinen är.

Därför är det klokt att undvika dyra flaggskepp, och istället satsa på en Macbook som är några år gammal (inom rimlighet) för att finna den gyllene medelvägen mellan pris och prestanda. Här blir återbruk ett starkt alternativ, eftersom du betalar begagnade prislappar för hårdvara som uppdaterats.Garanti är också en viktig fråga som många inte tänker på när det gäller begagnade eller rekonditionerade enheter, men det är större chans att en refurbished Macbook har kvar denna och att du kan åberopa den. När du handlar från Billigteknik ingår 1 års garanti, men ofta upp till 2 år (vi hjälper dig också i frågor gällande garanti gentemot leverantören). Dessutom klassar vi våra datorer utifrån klass A, B och C - så att du som kund har koll på vilken kvalitetsnivå det är på den refurbished Macbook du är intresserad av.

 

En lite förbisedd men ack så betydelsefull aspekt i fråga om modern teknik är hur stor miljöpåverkan den har på vår värld. Att producera så extremt komplicerade enheter som bärbara datorer kräver mängder av resurser, metaller och avancerad elektronik. Allt detta produceras också i fabriker med krävande hantering och kemiska processer som knappast kan anses vara positiva för miljön. Därför är en refurbished Macbook ett klimatsmart val, då du investerar i återbruk av en enhet som annars troligtvis skulle hamna på skroten - och du som kund hade betalat dyra pengar för en laptop som nytillverkats. Koldioxidutsläpp är särskilt påverkade när vi skapar ny teknologi, vilket gör att ditt köp av en refurbished Macbook faktiskt minimerar ditt koldioxidavtryck.

 

Vad bör jag tänka på vid köp av refurbished Macbook?

 

Förutom det vi redan gått igenom är det viktigt att komma ihåg att Apples bärbara datorer redan har god kvalitet och livslängd från start. Det är alltid lockande att köpa det nya och heta, men i fråga om Macbooks kommer du stå i frontlinjen och ha en av marknadens bästa bärbara datorer även om du går en eller flera årsmodeller bakåt. En Macbook som servats och har sin digitala hälsa med sig kommer klara av arbete, mjukvara för redigering och alla typer av distanskommunikation som en dans. Med optimerat minne och skräddarsytt operativsystem kan du inte gå fel med en refurbished Macbook, oavsett om du är en standardanvändare som kräver att det “bara ska funka” eller ett nischat proffs som arbetar i en Applebaserad miljö. Vi rekommenderar att du tittar lite extra på våra refurbished Macbooks - det är en bra deal för dig och vår natur, men inte minst - din plånbok.


Se vänstar kolumnen

Det finns nu 11 produkter

MacBook Pro 15-tum 2018 i7 16GB 512SSD Space Gray (beg märke lock*)MacBook Pro 15-tum 2018 i7 16GB 512SSD Space Gray (beg märke lock*)
  • Priset!
  • Nyhet!
B
Begagnad 15" MacBook Pro från 2018 med märke på locket* samt 1 års garanti! Detta är en otroligt kraftfull modell av...
- Refurbished Macbook
- 15.4" IPS Retina-skärm
- Intel Core i7-processor med sex kärnor
- 16 GB DDR4 RAM-minne
- 512 GB SSD-hårddisk M.2 NVMe
Nypris: 29 000 kr
13 990 krPris
MacBook Pro 15-tum 2018 i7 16GB 512SSD Space Gray (beg märke lock och skärm*)MacBook Pro 15-tum 2018 i7 16GB 512SSD Space Gray (beg märke lock och skärm*)
  • Priset!
  • Nyhet!
C
Begagnad 15" MacBook Pro från 2018 med märke på locket och skärmen* samt 1 års garanti! Detta är en otroligt...
- Refurbished Macbook
- 15.4" IPS Retina-skärm
- Intel Core i7-processor med sex kärnor
- 16 GB DDR4 RAM-minne
- 512 GB SSD-hårddisk M.2 NVMe
Nypris: 29 000 kr
9 990 krPris
MacBook Pro 16-tum 2019 i7-9750H 16GB 512GB SSD Silver (beg med märke skärm)MacBook Pro 16-tum 2019 i7-9750H 16GB 512GB SSD Silver (beg med märke skärm)
  • Priset!
  • Nyhet!
A
OBS! Märke på skärm, se bilder! Begagnad MacBook Pro 16.1 med 1 års garanti! Detta är en mycket...
- Refurbished Macbook
- 16" True Tone Retina-skärm
- Intel Core i7-processor med 6 kärnor
- 16 GB DDR4 RAM-minne
- 512 GB SSD-hårddisk M.2 NVMe
Nypris: 23 000 kr
14 999 krPris