Filtrera med

Pris
999 kr 21999 kr
Skick
mer... färre
Skärmstorlek
mer... färre
Skärmupplösning
mer... färre
Processor
mer... färre
Processorkärnor
mer... färre
Minne
mer... färre
Lagringsutrymme
mer... färre
Grafikkort
mer... färre
Vikt
mer... färre
Mobilt bredband
mer... färre
Bluetooth
mer... färre
Tillverkare:
mer... färre
Operativsystem
mer... färre
Filter

Refurbished laptop

 

 

Refurbished och begagnat - vad är skillnaden?

 

Termen refurbished används mer och mer, särskilt i fråga om teknikprylar så som laptops, mobiltelefoner och surfplattor.


Det är inte alltid lätt för kunder som söker marknadens bästa deals att veta vad skillnaden innebär - särskilt inte när många teknikhandlare använder sig av både refurbished och begagnat som termer eller renodlade kategorier. Dessutom kan båda fälten kompliceras ytterligare av klassifikationer inom kategorierna i sig; till exempel klass A-varor kontra klass B (i en kategoritrappar som går A,B och C). Vi nordbor är ofta så pass bra på engelska att vi förstår att en term som refurbished laptop innebär att varan inte är oanvänd eller i nyskick - och missar därför den faktiska innebörden av refurbished (rekonditionerad), och skillnaden mot engelskans lite bredare used (begagnad).

 

Så vad skiljer egentligen en vara som är refurbished gentemot en som är begagnad? Flera aspekter spelar in, men den allra viktigaste är att en begagnad vara ofta säljs i nuvarande skick utan extra service eller modifieringar.

Vissa återförsäljare kan tumma på den här regeln och ge begagnade teknikprylar viss kärlek, som att rengöra, städa eller fräscha upp enheten för nästa kund. Det är dock sällan som större ingrepp (som att byta ut en skärm eller att uppgradera minnet) utförs på begagnade varor. Tanken är i stort att en fungerande vara i begagnat skick säljs vidare som den är, förutsatt att säljaren är ärlig och öppen med varans kvalitet.

 

I kontrast till begagnade varor är produkter som får stämpeln refurbished omhändertagna av säljaren på ett annat sätt.

En refurbished laptop har inspekterats, ofta av utbildad tekniker eller i specialiserad verkstad. Den blir också grundligt funktionstestad innan den går vidare till försäljning. Ofta byts delar ut mot nya komponenter för den modell av refurbished laptop som det gäller, så att modellen är så pass nära (eller bättre än) originalet som möjligt.

Att serva teknik med målet att få nytt liv i den blir oftast billigt både för säljare och kund, eftersom ingen behövt köpa loss hela maskinen för originalpris. Säljaren investerar i nya, oftast mindre komponenter, och får en vara som kan återanvändas. Produkten har fått förlängt liv, helt enkelt.

En jämförelse kan vara att köpa en begagnad bil gentemot en som är refurbished. Den begagnade bilen köper du som den är - kanske obesiktad med en trasig lampa och lite slitna säten. Bilen som är refurbished har säljaren skickat på verkstad innan du köper den - bilen är besiktad, och småfel har korrigerats. Har du tur är till och med sätena fixade.

Innan vi går vidare så summerar vi lite - en begagnad dator säljs alltså som den är, men en refurbished laptop är servad, testad och i så gott skick att du särskilt i de bästa klasserna (kom ihåg trappan med Klass A, B och C) inte märker skillnad på en nya och en rekonditionerad dator. Dessutom får maskinerna en garanti på minst 1 år - men ofta 2 år, om du köper dem från oss!

 

Fördelar med refurbished laptop

 

När vi förstår skillnaden mellan en refurbished laptop och en begagnad ser vi några tydliga fördelar med rekonditionering. En produkt som är refurbished har fått nytt liv vilket innebär längre levnadstid, och att komponenterna i den bärbara datorn spelar bättre med varandra.

 

Delarna i en dator har olika uppgifter och försämras på annorlunda sätt genom åren - vilket kan leda till en situation där till exempel processorn fortfarande är i gott skick, men minnet håller inte längre måttet och klarar inte av moderna program eller spel. Genom att återförsäljarens tekniker byter minnet mot ett nytt samspelar plötsligt processor och minne tillsammans igen, utan flaskhalsar eller lagg.

 

Men fördelarna med en refurbished laptop är inte bara att du får en fräschare begagnad dator till ett bra pris. Genom att delta i återbrukstrenden hjälper du faktiskt miljön samtidigt. Om fler laptops återanvänds minskar produktionstrycket på nya digitala enheter, något som både konsumerar resurser och bidrar till fabrikernas utsläpp. Även om du investerar i kvalitetsmärken där miljöpåverkan är en prioritet blir matematiken enkel att förstå - en dator som inte skrotas utan används längre innebär mindre klimatpåverkan än en som slängs och byts mot en ny. Den populära vågen av rekonditionerade teknikprylar har visat vara en stor besparing på koldioxidutsläpp. Samtidigt är den globala bristen på kretskort och ädelmetaller är ett stort problem för miljön, så att låta existerande chip leva kvar är något som hjälper alla på marknaden.

 

Sist men inte minst är refurbished laptop en prisvärd affär. Att köpa en rekonditionerad laptop kommer kosta mindre än att gå och köpa en ny hos en återförsäljare, eftersom den redan har introducerats till marknaden. Du som köpare får alltså fördelarna med den minskning av värde som laptopen genomgått, trots att den nu med service ofta kan vara i princip likvärdig en ny när det kommer till skick och prestanda. Om vi använder jämförelsen med bilköp igen så kan trots allt en begagnad bil som fått mycket kärlek från en professionell verkstad, grundlig städning och allmän upprustning vara ruskigt nära en ny bil av samma modell. Just bärbara datorer har ofta en kraftig prislapp när det kommer till moderna enheter, så att sänka kostnaden är troligen det smartaste du kan göra vid inköp av teknik - samtidigt som du får pengar över till tillbehör och andra investeringar.

 

Vad ska du tänka på när du handlar refurbished laptop?

Det viktigaste är att vara realistisk. En refurbished laptop är en fantastisk investering, men det är ändå en använd enhet du tar i återbruk. Billigteknik har professionell personal som gör sitt allra yttersta för att våra refurbished enheter ska kännas, se ut och fungera som nya. Vi har massor av nöjda kunder och lång erfarenhet av att sälja såväl begagnade som rekonditionerade enheter. Vi hjälper dig också med alla typer av garantiärenden gentemot tillverkaren, och gör allt för att du som kund ska vara nöjd med att du hoppat på återbrukståget. En viktig aspekt är också att titta på ditt behov när du handlar refurbished teknik - det finns nämligen allt från lite äldre windowsdatorer till Apples macbooks att välja mellan. Även här skiljer sig plattformarna något - Windows är en öppnare plattform som oftast kostar lite mindre, men Apples macdatorer har en lång livslängd och kan vara ett smartare inköp om du tittar på att köpa refurbished laptop, eftersom hårdvaran är känd för att åldras väl. Om du har frågor eller funderingar kring inköp av refurbished laptop så hjälper vi självklart dig - kontakta oss för råd och tips!

 

 

 

 

 


Se vänstar kolumnen

Det finns nu 120 produkter

HP 14-cf2423no 14" IPS Intel i3 4GB 256GB blixtsnabb SSD Win10/11*HP 14-cf2423no 14" IPS Intel i3 4GB 256GB blixtsnabb SSD Win10/11*
  Portabel 14-tums laptop med Full HD-upplöst IPS-skärm och en Intel i3-processor med prestanda för vardagen. Den snabba...
  - Refurbished laptop
  - 14" Full HD IPS-skärm
  - Dubbelkärnig Intel-processor
  - Intel Core i3-processor
  - 4 GB RAM (Vi erbjuder uppgradering)
  Rek: 6 000 kr
  4 590 krPris
  HP Pro 6300 All-in-One 22" i3 4GB* 250GB* HDD Windows 10 Pro (beg)HP Pro 6300 All-in-One 22" i3 4GB* 250GB* HDD Windows 10 Pro (beg)
  • Priset!
  B
  C
  Begagnad HP Compaq Pro 6300 All-in-One på 21,5" till kanonpris med Windows 10 Pro! Stationär dator som är integrerad i en...
  - Refurbished laptop
  - 21.5" LED-skärm
  - DualCore processor
  - Intel Core i3-processor
  - 4 GB RAM-minne
  Nypris: 6 600 kr
  1 699 krPris