Ren och snygg dator utan krångel – så rengör du din dator utan att förstöra den

- Kategorier: Blogginlägg

Vi använder våra datorer en stor del av dygnet – arbete, plugg, gaming, streaming och slösurfande. Det är med andra ord inte konstigt att de är i behov av en rejäl rengöring då och då. Eftersom datorer har inbyggda fläktar fungerar de lite grann som dammsugare som suger in damm i chassit från morgon till kväll. Dammet sätter sig så småningom på komponenterna, som kan bli överhettade om det vill sig illa. 

I den här guiden tänkte vi guida dig till hur du rengör din dator – utan att riskera att den går sönder. Invändigt såväl som utvändigt, skärm som tangentbord. 

Så rengör du datorn invändigt

  1. Börja med att koppla ur din stationära dator och öppna den på en ren arbetsyta. 

  2. Var noga med att jorda dig själv – antingen med hjälp av ett EDS-armband eller genom att hålla ett finger på en metalldel i chassit medan du rengör din dator. 

  3. Använd en handdammsugare för att få bort det värsta dammet (vanlig dammsugare kan skada komponenterna). 

  4. För att rengöra fläktbladet kan du antingen använda en burk med tryckluft eller en ESD-duk. Använd aldrig en vanlig trasa då du ska rengöra din dator invändigt, då dessa lätt genererar statisk elektricitet som skadar datorns komponenter. 

  5. För att hålla fläktbladen på plats när du rengör fläkten kan du använda en plast- eller träpinne. 

Kan jag rengöra min dator med tryckluft?

Ska du rengöra datorn med tryckluft så är det viktigt att du vet vad du gör. Vid rengöring av datorer används i stort sett bara tryckluft på burk. Provspruta burken innan du börjar blåsa inne i datorn. Blås med små, försiktiga tryckningar tills dammet är borta. Var noga så att det inte bildas kondens på burken. 

Vi rekommenderar ej att använda luftkompressorer. Anledningen till detta är att du behöver en kraftfull kompressor med stor trycktank för att kunna blåsa bort eventuellt damm och smuts. Dessa är både otympliga och drar enorma mängder ström. En liten 12V-kompressor kommer inte göra jobbet.

Hur rengör jag min bärbara dator invändigt?

Vi avråder dig från att öppna din laptop. I en bärbar dator sitter nämligen komponenterna tätt och är mer ömtåliga än i en stationär dator. Vill du ändå försöka kan du suga försiktigt med en handdammsugare i fläktgallret. Blåser du in tryckluft så hamnar dammet på ett annat ställe inuti datorn. 

Skulle du ha stora problem med mycket damm inne i din laptop (till exempel att den låter mycket och/eller blir mycket het) kan det vara nödvändigt att öppna upp den och rengöra inuti. Vänd dig i så fall till en auktoriserad datorreparatör så att inte din garanti blir värdelös. Detta gäller särskilt om du har en bärbar Mac

Så rengör du skärmen på din dator

När det kommer till rengöring av datorskärmar och gamingskärmar så ska du inte använda rengöringsmedel och absolut inte fönsterputs, även fast det kan kännas frestande. De starka kemikalierna i fönsterputs är katastrofala för dagens datorskärmar, och faktiskt är de inte heller särskilt bra för våra fönster. För att rengöra datorskärmen gör istället så här: 

För att ta bort fingeravtryck och fläckar, använd en torr mikrofiberduk och torka i jämna cirkelrörelser. Torka lätt över hela skärmen utan att ta i. För svårare fläckar kan du behöva fukta torkduken. Se dock till att vrida ur duken ordentligt så att inget vatten hamnar på eller i datorn. 

Så rengör du tangentbordet

För ett hygieniskt tangentbord behöver du isopropanol som är ett slags alkohol som rengör bra och dunstar snabbt. Fukta en tops eller en mikrofiberduk med några droppar och putsa lätt på och mellan tangenterna så att all smuts och damm försvinner. Var försiktig så att vätskan inte droppar ner under tangenterna. 

Har du ingen isopropanol hemma kan du istället tvätta tangentbordet med en lätt fuktad trasa. Dock är vatten inte lika effektivt mot ingrodd smuts som till exempel alkohol, vilket betyder att du kommer få gnugga mer. Se även till att inte få vatten inunder själva tangenterna eller i anslutningsportarna. Går det fel så kan vi på Billigteknik erbjuda ett brett utbud av tangentbord

Dela detta innehåll